Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ

Υπόμνημα προς τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη για την αλλαγή της θέσης του Ψηφιακού Μουσείου για τον Πλάτωνα, κατέθεσαν, οι σύλλογοι της περιοχής Ακαδημία Πλάτωνα. 

Ακολουθεί το υπόμνημα:


«Εγκατάσταση Στέγασης Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Έκθεσης
Ακαδημίας Πλάτωνος»

Ιστορικό
1.    Το έργο εντάσσεται σε πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων με προϋπολογισμό 495.000,00€ (µε αναθεώρηση και ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Αττικής µε κωδικό MIS 467339.
      Φορέας υλοποίησης είναι  ο δήμος Αθηναίων. Αποτελεί συμπληρωματικό έργο στο πρόγραμμα “Ακαδημία Πλάτωνος -  Η Πολιτεία και ο Πολίτης” που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιείται από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

2.    Η χωροθέτηση της εγκατάστασης σε ελεύθερο χώρο πρασίνου που ανήκει στο ΥΠΠΟ,  εκτός του Αρχαιολογικού Πάρκου, αλλά εντός του ορίου του Αρχαιολογικού Χώρου, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Μοναστηρίου, Κρέοντος και πεζόδρομου Αλκμέωνος, εγκρίθηκε με Υπουργική Απόφαση στις 21.5.2013. Είχε προηγηθεί η κατά νόμο επιβαλλόμενη συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 9.4.2013.
Στις 5.11.2013 εγκρίνεται κατά πλειοψηφία από το ΚΑΣ η μελέτη που είχε υποβάλει ο δήμος Αθηναίων για το υπόψη έργο και στις 13.12.2013 εγκρίνεται και από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού με παρατηρήσεις για την τελική επιφάνεια της εγκατάστασης.
Στις 19.12.2013 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων  αποφασίζει κατά πλειοψηφία την αλλαγή του τίτλου του έργου από «Προσωρινή εγκατάσταση στέγασης ψηφιακής εκπαιδευτικής έκθεσης Ακαδημίας Πλάτωνος» σε «Εγκατάσταση στέγασης ψηφιακής εκπαιδευτικής έκθεσης Ακαδημίας Πλάτωνος», αφαιρώντας τον χαρακτηρισμό «προσωρινή». Στις 19.03.2014 η Οικονομική Επιτροπή του δήμου εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.
3.    Η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος και κάτοικοι, ενημερώθηκαν για την επιλογή της χωροθέτησης και το έργο από τους υπεύθυνους του προγράμματος κ. Ορέστη Αξιώτη και κα Σοφία Αντωνιάδου, στο τέλος Μαρτίου 2014. Έκφρασε τις αντιρρήσεις της για τη θέση και αντιπρότεινε το χώρο μεταξύ των οδών Μοναστηρίου – Τριπόλεως και Δράκοντος ή κάποιον άλλον εναλλακτικά, από αυτούς που διαθέτει το ΥΠ.ΠΟ. Κατά τη συγκεκριμένη ενημέρωση δεν δόθηκε καμία άλλη πληροφορία, όπως προώθηση διαδικασιών δημοπράτησης, έναρξη έργου και χρονικές δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.
Μετά την περίοδο των διακοπών, διαπιστώσαμε ότι ο χώρος μεταξύ Μοναστηρίου – Τριπόλεως και Δράκοντος, είχε απελευθερωθεί πλέον από τα κτίρια.
Στις 18.9.2014 υποβάλαμε αίτημα προς το ΙΜΕ και το δήμο για επανεξέταση της χωροθέτησης. Το ΙΜΕ έδωσε άμεσα αρνητική απάντηση, αν και έχει έμμεση σχέση με το έργο της εγκατάστασης.
Ο δήμος όχι μόνον δεν απάντησε, αλλά και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 17.10.2014 όπου τέθηκε το θέμα, δια του κ. δημάρχου δήλωσε ότι θα απαντήσει σε 60 ημέρες!!
Η Επιτροπή παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου στις 3.12.2014, όπου θέμα συζήτησης ήταν και η έγκριση της ανάθεσης του υπόψη έργου σε συγκεκριμένο εργολάβο. Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, θεωρώντας εύλογες τις αντιρρήσεις των κατοίκων, δεσμεύτηκε να το εξετάσει και να δώσει μια απάντηση.
Τελικά, ούτε απάντηση στις 17.12.2014 δόθηκε από τον δήμαρχο όπως είχε δεσμευτεί ούτε από τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής. Αντίθετα, οι κάτοικοι βρέθηκαν στις 27.01.2015 αντιμέτωποι με τα συνεργεία που αποξήλωσαν τα καθιστικά και δυο ελιές, από τις οποίες επανατοποθέτησαν τη μία. Η αντίδραση των κατοίκων σταμάτησε προς το παρόν το έργο.  



Η τοποθεσία που επέλεξε ο Δήμος


ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Κατά τη γνώμη των κατοίκων και των φορέων τους η απόφαση χωροθέτησης  δεν είναι ορθή,  καθώς  η εγκατάσταση στέγασης της ψηφιακής έκθεσης, εμβαδού 165 τ.μ., θα καταλάβει ελεύθερο χώρο,  στον οποίο σήμερα παίζουν παιδιά και αναπαύονται ηλικιωμένοι. Επίσης, άνοιξη - καλοκαίρι οργανώνονται μεγάλες γιορτές, σημαντικές για την περιοχή, όπως ο Κλήδονας που συγκεντρώνει πάνω από 5.000 ανθρώπους, ή συναυλίες. Παράλληλα, το σημείο αυτό είναι απομονωμένο για τη συγκεκριμένη, πολύ σημαντική, λειτουργία, σε στενό δρόμο και χωρίς δυνατότητες στάθμευσης ούτε παρά την οδό.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ


Η τοποθεσία που προτείνουν οι κάτοικοι

Η εγκατάσταση να  τοποθετηθεί στον χώρο εντός του Αρχαιολογικού,  που είναι πλέον ελεύθερος μετά την κατεδάφιση των κτιρίων και περικλείεται από τους δρόμους Μοναστηρίου, Τριπόλεως και Δράκοντος. Το έργο της κατεδάφισης που υλοποιήθηκε από το Υπ. Πολιτισμού  ήταν ενταγμένο σε ευρύτερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη μεταφορά των σαρκοφάγων και την τοποθέτηση στεγάστρου και δεν θα γίνει τελικά.



Η θέση που προτείνουμε έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

1.    Προσβασιμότητα: άμεση εξυπηρέτηση από τη συγκοινωνιακή γραμμή 051 και ευνοϊκότερες συνθήκες στάθμευσης παρά την οδό, ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν ορθότερα στο άμεσο μέλλον με την προώθηση του έργου της ενοποίησης της Ακαδημίας Πλάτωνος με τον Κεραμεικό -  Δημόσιο Σήμα.

2.    Ανάδειξη  εγκατάστασης και χώρου: Βρίσκεται  ακριβώς στην κεντρική είσοδο του Αρχαιολογικού Πάρκου.


3.    Ενοποίηση:  Από το ΕΣΠΑ του Υπ. Πολιτισμού εκκρεμεί  το έργο της πεζοδρόμησης της οδού Μοναστηρίου, μεταξύ των οδών Τριπόλεως και  Ευκλείδου,  με στόχο το βόρειο τμήμα του Αρχαιολογικού Πάρκου να ενοποιηθεί με εκείνο του Περιστυλίου. Επίσης, από τον συνολικότερο σχεδιασμό προβλέπεται η ενοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος με τον Ίππιο Κολωνό, μέσω της οδού Τριπόλεως. Οπότε η εγκατάσταση του ψηφιακού μουσείου για τον Πλάτωνα, θα έχει κομβική θέση όχι μόνο στο σήμερα, αλλά και στο μέλλον.


Ζητάμε να εκδηλωθεί άμεσα η πολιτική βούληση για την επαναχωροθέτηση της σημαντικής εγκατάστασης στέγασης της ψηφιακής εκπαιδευτικής έκθεσης Ακαδημίας Πλάτωνος ή στον χώρο που προτείνουμε οι κάτοικοι ή σε άλλον που θα επιλέξουν οι υπηρεσίες με βάση δικά τους κριτήρια.
Να γίνει πλήρης αξιοποίηση του εναπομείναντος χρόνου μέχρι την εγκεκριμένη λήξη του προγράμματος προκειμένου οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να μην σταθούν εμπόδιο για τη σωστή υλοποίηση του έργου και να μην οδηγήσουν στην κατάργηση ενός ελεύθερου χώρου πρασίνου.


Αθήνα, 18/02/2015

Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος
Λαϊκή Συνέλευση κατοίκων Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα
Πολιτιστικός Όμιλος «Περπερούνα»

Δίκτυο Αλληλεγγύης στη γνώση Ακ. Πλάτωνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου