Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 50 ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και το 61 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής σχολικού κτιρίου για το 50ο Λύκειο Αθηνών και το 61ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στο οικόπεδο που περικλείεται από τους δρόμους :  ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - ΒΙΩΝΟΣ - ΑΜΦΙΑΡΑΟΥ – ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ.




 Ο ΟΣΚ  είχε αγοράσει το οικόπεδο από το 2000 και  κατά διαστήματα το νοίκιαζε σε ιδιώτες ως χώρο στάθμευσης, ενώ μία χρονιά το είχε παραχωρήσει σε ένα λούνα παρκ . Από το 2006 έχει πάψει να χρησιμοποιείται για άλλες χρήσεις, χωρίς ωστόσο να είχε προχωρήσει η ανέγερση σχολικού κτιρίου.
Γι αυτό το οικόπεδο η κινητοποίηση της Ένωσης Γονέων του 4ου Διαμερίσματος ήταν μεγάλη, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις και έγγραφα στους αρμόδιους φορείς. Δυστυχώς η ικανοποίηση για το γονεικό κίνημα, από το χτίσιμο του σχολείου,  είναι μισή καθώς η ανάθεση δόμησης των κτιρίων γίνεται με την διαδικασία των ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με το νόμο 3380, το Δημόσιο, οι O.T.A., τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, οριζόμενοι ως «Δημόσιοι Φορείς», «μπορούν να συνάπτουν έγγραφες συμβάσεις συνεργασίας... με νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα (“Ιδιωτικοί Φορείς”) για την παροχή υπηρεσιών ή/και τη δημιουργία υποδομών (“Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα” ή “Συμπράξεις”). 

Πάγια θέση του γονεικού κινήματος είναι η κατασκευή και αναβάθμιση σχολικών υποδομών να εκτελούνται από δημόσιο φορέα και να μην εμπλέκονται ιδιωτικοί φορείς σε αυτή την διαδικασία.
 Επειδή αυτό είναι ένα θέμα που χρειάζεται περεταίρω   ανάλυση θα ασχοληθούμε με τα ΣΔΙΤ σε επόμενη ανάρτηση.

Στις Τεχνικές λεπτομέρειες τώρα.

Τον Απρίλιο και Μάϊο 2014 υπεγράφησαν οι συμβάσεις με τους ιδιωτικούς φορείς σύμπραξης για τα δύο έργα ΣΔΙΤ, που αφορούν στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 14 και 10 σχολικών μονάδων αντίστοιχα στην Περιφέρεια Αττικής με ΣΔΙΤ.



Το 50ο Λύκειο περιλαμβάνεται στο έργο ΣΔΙΤ 1Β.

Το δεύτερο έργο (ΣΔΙΤ 1Β), με ανάδοχο την J&P Αβαξ, έχει προϋπολογισμό σε τρέχουσα αξία 59,4 εκατ. και κόστος κατασκευής 52 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών, δύο δάνεια αξίας 17 εκατ. ευρώ έκαστο θα προέλθουν από την ΕΤΕπ και το Ταμείο Jessica αντίστοιχα, ενώ 8,7 εκατ. ευρώ δανείζει η Alpha Bank (για τον ΦΠΑ) και 10 εκατ. ευρώ τοποθετεί ο ανάδοχος.
Οι ετήσιες πληρωμές που θα κάνουν οι Κτιριακές Υποδομές ανέρχονται σε περίπου 5,8 εκατ. ευρώ σε τρέχουσα αξία. 
Ανεξάρτητος ελεγκτής θα είναι η SALFO.

  Το έργο ΣΔΙΤ 1Β  ανεφέρεται στις σχολικές μονάδες :

* 51ο Γυμνάσιο Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος)
* Μουσικό Γυμνάσιο Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος)
* Μουσικό Λύκειο Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος)
* 50ό Λύκειο Αθηνών (Σεπόλια)
* 61ο Νηπιαγωγείο Αθηνών (Σεπόλια)
* 42ο Λύκειο Αθηνών
* Ειδικό Σχολείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Νέου Ηρακλείου
* ΤΕΕ - ΣΕΚ Μεγάρων
* Δημοτικό Σχολείο - Νηπιαγωγείο Ωρωπού
* Γυμνάσιο Ωρωπού.  

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων [ΟΣΚ ΑΕ] και η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων [ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ] συγχωνεύθηκαν σε μια νέα ΔΕΚΟ με την επωνυμία ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ, σε εφαρμογή του Ν. 4199/2013.
 Σύμφωνα με τον παραπάνω Νόμο, στις 31.07.2015 θα πραγματοποιηθεί η συγχώνευση της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ στη νέα εταιρεία. 
Με κοινή υπουργική απόφαση της 19.12.2013 ορίσθηκαν ο Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με την επωνυμία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε».
Η νέα ΔΕΚΟ αποτελεί καθολικό διάδοχο των εταιρειών ΟΣΚ ΑΕ και ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ και αντικείμενό της αποτελεί το σύνολο του αντικειμένου των δύο παραπάνω εταιρειών.


Για το 50ο Λύκειο και το 61ο Νηπιαγωγείο

Η ημερομηνία έγκρισης της άδειας δόμησης είναι  η 21- 10- 2014
Το εμβαδόν κάλυψης του κτιρίου θα είναι 1798,62 μ2 σε εμβαδόν οικοπέδου 4951,59 μ2.
Το μέγιστο ύψος του θα είναι 14,35 μ
Θα έχει Υπόγειο, Ισόγειο, Α Όροφο και  Β  Όροφο.
12 Θέσεις Στάθμευσης
Το Λύκειο θα είναι 15Θέσειο.
Ως ημερομηνία παράδοσης ο ΟΣΚ έδωσε τον Μάιο του 2016

Παρενέργειες

Η δημιουργία ενός καινούργιου 15θέσεου σχολείου στην περιοχή, είναι λογικό,  θα επιφέρει αλλαγές  στα όρια των σχολείων και στο μαθητικό δυναμικό των όμορων σχολείων.
 Επίσης δεδομένης της μαθητικής διαρροής και του δημογραφικού προβλήματος ( σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου) ή ανέγερση ενός νέου σχολείου μπορεί να γίνει η αιτιολόγηση νέων συγχωνεύσεων στην περιοχή μας.
 Αυτά βέβαια είναι ζητήματα που θα τα αντιμετωπίσει το γονεικό κίνημα και οι κάτοικοι  όταν προκύψουν .


φωτορεαλιστική απεικόνιση   50 Λύκειο & 61 Νηπιαγωγείο Αθηνών



Προς το παρόν ευχόμαστε να τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές που θέτει ο ΟΣΚ και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της σύμβασης.  Ελπίζουμε ότι  Θα υπάρξει  έγκαιρη παράδοση του έργου,  υψηλή ποιότητα κατασκευής και στην συνέχεια  σωστή συντήρηση, καθαριότητα, και άμεση  αποκατάσταση φθορών.

1 σχόλιο:

  1. AΣ ΑΦΟΒΟΣ Ακαδημία ποδοσφαίρου.
    Συνεχείζονται οι προπονήσεις τις ακαδημίας μας στο ανακαινισμένο από την ομάδα μας γήπεδο στις Τρεις Γέφυρες.
    Πληροφορίες και εγγραφές στα τηλ 6974656134,6977597239.

    ΑπάντησηΔιαγραφή